O nama

TKO SMO I ŠTO ČINIMO:

Češki dječji vrtić Ferde Mravenca Daruvar je predškolska ustanova osnovana davne 1927. godine.

Osnovala ga je Češka beseda s ciljem očuvanja kulture, običaja i jezika pripadnika češke manjine. Od tadašnje jedne skupine djece predškolskog uzrasta, današnji vrtić pohađa od 150 do 160 djece od navršene jedne godine do polaska u osnovnu školu. Djeca su smještena u 7 odgojno-obrazovnih skupina; četiri za djecu jasličkog i tri vrtićkog uzrasta.

U okviru svoje djelatnosti u vrtiću se provodi redoviti desetosatni program njege, odgoja i obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece predškolskog uzrasta, koji su prilagođeni razvojnim potrebama djece, te njihovim mogućnostima i sposobnostima.

O djeci skrbe 24 radnika: 13 odgojitelja (dvije su magistre ranog i predškolskog odgoja i jedna odgojiteljica-mentorica), medicinska sestra, ravnateljica, tajnica, voditeljica računovodstva, kuharice, ekonom, pralja-švelja, spremačice i domar. Zahvaljujući redovnom financiranju Grada Daruvara, sufinanciranju programa pripadnika nacionalnih manjina od strane MZO-a, ali donacijama Češkoslovačkog zavoda za iseljeništvo vrtić je dobro opremljen namještajem, didaktikom, tehničkim i ostalim sredstvima za rad s djecom. Posebno se djeca vole igrati na bogato opremljenom i uređenom dječjem igralištu, „dvorečku“, kako ga djeca zovu koji je spravama u cijelosti opremio Češkoslovački zavod za iseljeništvo iz Praga. Dogradnjom dviju jasličkih odgojno-obrazovnih skupina za djecu od 1-3 godine života omogućen je veći obuhvat djece na području Grada Daruvara i bliže okolice.  Svečanom otvorenju tih dviju skupina u ožujku 2021. god. nazočili su premjer Plenković, ministri vanjskih poslova ČR i Hrvatske gospoda Petříček i Radman, ministar obrazovanja Fuks i  drugi brojni gosti.

U vrtiću se provodi obvezni program predškole za djecu u godini prije polaska u osnovnu školu. U rad odgojno-obrazovnih skupina integriraju se i djeca s teškoćama u razvoju, koja imaju asistente čiji rad  financira Grad Daruvar. Od posebnih programa u vrtiću djeluje folklorna igraonica pod nazivom „Mala holubička“ u kojoj se njeguju igre i folklor pripadnika češke nacionalne manjine. Rad s djecom odvija se pretežno na češkom jeziku.

Od 1967. god. nosi naziv Ferde Mravenca, nestašnog, ali dobrodušnog mrava, junaka dječjih priča i crtića. Samostalna ustanova je od 1999. godine, čiji osnivač je Grad Daruvar, koji vrtić sufinancira sa 70%.

VIZIJA VRTIĆA
je biti mjesto radosnog odrastanja djece. Vrtić u kojem su zadovoljene njihove potrebe, mjesto u kojem djeca žele boraviti.

MISIJA VRTIĆA

je profesionalni pristup radu, odgoju i obrazovanju djece predškolskog uzrasta, kao temelju odgojno-obrazovnog sustava. Biti čuvari običaja, kulture svojih predaka.